31. heinäkuuta 2017

AJATUKSIA VÄLIVUODESTA

Näin oman välivuoteni loppusuoralla ja monien muiden välivuoden alkutaipaleen korvilla ajattelin tulla kokemuksen syvällä rintaäänellä jakamaan vähän mun fiiliksiä kyseisestä aikakaudesta, joka parhaimmillaan voi olla yksi elämän parhaista vuosista! 
IMG_5390
Mun ensimmäinen ja ainokaiseksi jäänyt välivuosi alkoi reilut vuosi sitten, kun ensimmäiseltä hakukerralta yliopistoon sain kielteisen vastauksen. Muistan mun ensireaktion, mikä oli valtaisa pettymys, vaikka tiesin että en ollut valmistautunut kokeeseen erityisen hyvin ja että koekin oli mennyt vähän lottorivi-meiningillä. Kuitenkin 2,5 pisteen päähän jääminen kirveli aluksi todella paljon ja varsinkin kun muutama silloinen kaveri otti, pakkasi kamansa ja lähti viettämään sitä kuuluisaa opiskelijaelämää, ja itse jäin kotikotiin vanhempien helmoihin miettimään, että miten sitä nyt sitten vuoden kuluttaisi. 

Näin jälkikäteen ajateltuna, vaikka se silloin aluksi kirpaisikin, niin välivuosi on kyllä yksi parhaista jutuista, mitä mulle on tapahtunut! Välivuoden aikana sain mm. kerättyä rahaa ja arvokasta työkokemusta ja sain "huilata" yhden vuoden 12 vuoden koulunkäynnin jälkeen mikä kyllä teki ihan hyvää. On paljon helpompaa aloittaa opiskelut nyt vuotta vanhempana, uudella innolla ja motivaatiolla ja varsinkin, kun on saanut vähän omaa rahaa säästöön eikä välttämättä tarvitse elää niin kädestä suuhun, kuin olisi vuosi sitten pitänyt. Jos olisin vuosi sitten raahannut omaisuuteni Vaasaan (jonne silloin siis hain), tuskin olisin myöskään tavannut mun poikaystävää. En olisi tutustunut mun huippuihin työkavereihin ja oppinut paljon uutta. Ei olisi ollut mahdollisuutta reissata,  tehdä myös "kalliimpia" ostoksia, nauttia vapaasta elämästä ja ajoittain myös yli viikon mittaisista vapaista ilman sen kummempia velvollisuuksia. En olisi hankkinut kuntosalijäsenyyttä ihan mahtisalille, enkä varmasti treenannut siellä viittä kertaa viikossa. Enkä olisi päässyt kokemaan sitä onnistumisen ja ylpeyden tunnetta, mikä tuli siitä, kun järjettömän rankka lukukevät (ja talvi) palkittiin opiskelupaikalla! 
IMG_5388IMG_5391
Mun mielestä välivuodella pelotellaan ihan turhaan ja siitä myös stressataan ihan liikaa. On toki totta, että jos viettää koko vuoden vaan Kelalta tukia nostellen ja sohvan nurkassa makoillen, niin silloin se vuosi menee varmemmin hukkaan. Mutta parhaimmillaan välivuodesta voi mun mielestä saada todella paljon hyvää irti! Mä en voisi olla tyytyväisempi, että mun kohdalla asiat meni just näin. 

Lopuksi halusin antaa vielä omien kokemuksien pohjalta vinkkejä välivuoden viettoon

✔︎ Älä jää vellomaan pettymykseen, vaan yritä päästä siitä yli. Välivuosi ei tarkoita maailmanloppua! Monet pitää välivuoden tai pari ihan omasta tahdostaan. Lukion/amiksen jälkeen ei todellakaan ole mikään kiire. 
✔︎ Elämään kannattaa hankkia jotain sisältöä, sillä vaikka aluksi vapaus tehdä mitä huvittaa saattaa tuntua hauskalta, niin jossain vaiheessa kaikki kaverit kuitenkin ovat töissä/koulussa ja huomaat että päivät kuluu vaan Netflixin parissa yksin kotona. Töitä, harrastuksia jne. 
✔︎ Välivuodesta kannattaa ottaa kaikki hyöty irti, kun pystyt tekemään esimerkiksi töitä kokopäiväisesti, eikä koulupäivät ole aikataulullisesti esteenä.
✔︎  Jos käyt töissä ja saat palkkaa, pistä joka kuukausi vähän rahaa säästöön. Niinkuin aiemmin tuolla leipätekstissä mainitsinkin, niin koska opiskeluaika on kuitenkin aloudellisesti tiukkaa aikaa, niin sitä on paljon "kevyempää" lähteä viettämään, kun on kerännyt pienen pesämunan. 
✔︎ Ota ilo irti siitä, että ei ole "turhaa" koulua, ylppäreitä yms. hoidettavana ensin alta pois, ja aloita ajoissa lukemaan pääsykokeisiin, jos pääsykoematskut vaan julkaistaan ajoissa. Meidän kirjat julkaistiin jo vuosi sitten marraskuun paikkeilla, joten pääsin aloittamaan jo silloin, kun taas monet ehtii aloittamaan lukemisen vasta mahdollisten ylppäreiden jälkeen. 
✔︎ Nauti kotikotona asumisesta vielä kun voit: siitä kun joku täyttää sun puolesta jääkaappia, mahdollisesti tekee ruokaa, pesee pyykit, maksaa laskut... itsenäisessä elämässä on myös paljon niitä tylsiä pakollisia juttuja, joita ei tule ajatelleeksi aiemmin. Once again, ei sulla ole kiire minnekään. 
✔︎ Toteuta unelmia! Lähde aupairiksi, reppureissaamaan, tee jotain mistä oot aina haaveillut. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti