6. huhtikuuta 2018

MISSÄ PANOSTAN & MISSÄ PIHISTÄN

Olen bongannut tämän postausaiheen todella monista blogeista viime aikoina, ja halusin itsekin koota oman listani. Mielestäni tämä aihe on todella mielenkiintoinen ja vieläpä näin opiskelijana erittäin ajankohtainen. Listaa kootessa sain oikeasti pohtia omaa rahankäyttöäni ja kyseenalaistaa joitakin omia tapojani - erittäin silmiä avaava kokemus siis. Oman kulutuskäyttäytymisen pohtiminen on kyllä ehdottomasti sellainen juttu, että jokaisen olisi hyvä pysähtyä se tekemään - se, miksi käyttää rahaa joihinkin tiettyihin juttuihin ja vastaavasti pihistää jossain muualla, voi parhaassa tapauksessa auttaa muuttamaan omaa käyttäytymistään eettisempään, kestävämpään ja pitkässä juoksussa myös edullisempaan suuntaan.
IMG_0961-2
Missä panostan?

✔︎ Ajattomat, kestävät ja laadukkaat vaatteet ja asusteet
Olen opetellut hankkimaan laadukkaita ja ajattomia vaihtoehtoja silloin, kun toivon tuotteen kestävän aikaa, katseita ja käyttöä. Tästä esimerkkinä viime syksynä ostamani Timberlandin talvikengät - kuinkahan monet parinkympin ketjuliikekengät ehdin heittää yhden talven käytön jälkeen roskikseen, kun jokin kulma repsotti ja/tai vesi löysi tiensä sisään alle minuutin ulkona olon jälkeen. Timpsut sen sijaan on olleet jaloissa talvella melkein joka päivä, ja niissä varpaat ovat pysyneet kuivina ja lämpöisinä. Hyvä sijoitus siis!

✔︎ Kampaajalla käynti
Yläasteaikoina hiukset tuli vielä värjättyä itse, mutta nyt olen jo vuosia suosiolla antanut hiukseni kampaajan käsiin niin värin kuin leikkauksenkin suhteen, koska haluan lopputuloksen olevan varmasti siisti. Samoin panostan siihen, että käyn kerran parissa kuukaudessa nypityttämässä ja värjäyttämässä kulmakarvani. Luonnontilassaan kulmani ovat todella vaaleat ja hankalan muotoiset, enkä itse oikein saa niitä nypittyä. Ammattilaisella homman hoitaminen tuo kasvoille välittömästi huolitellun ilmeen, ja enää en osaisi oikein olla ilmankaan.

✔︎ Astiat
En voisi kuvitellakaan käyttäväni päivittäisessä elämässä juuri muita kuin Iittalan ja Marimekon astioita. Iittala on minulle henkilökohtaisesti tärkeä brändi, ja melkein kaikki omistamani astiat ovatkin Iittalaa, Arabiaa ja Hackmania. Viime aikoina olen ihastunut myös Marimekkoon, mistä olen hankkinut muutaman kulhon ja tekstiilejä. Samalla tulee tuettua suomalaista, jes! Olen myös huomannut, kuinka esimerkiksi Ikeasta ostetut halvat kulhot ja lautaset naarmuuntuvat jo ihan muutaman käyttökerran jälkeen todella rumasti, kun laadukkaammat astiat taas säilyttävät ulkonäkönsä vuosien ajan. 

✔︎ Ruoka 
Olet mitä syöt, joten miksi ostaa halvinta mahdollista ruokaa? Opiskelijana harmillisen usein joutuu tyytymään opiskelijahintoihin, mutta aina kun mahdollista, panostan kyllä ruokakorin sisältöön. Maksan mielelläni muutaman euron ekstraa esimerkiksi vähärasvaisesta jauhelihasta, luonnollisista pähkinöistä ja hyvästä kalasta, sillä hyvin syöminen heijastuu automaattisesti hyvänä olona. Rakastan myös ulkona syömistä, mitä tosin juurikin opiskelijan tuloista johtuen tulee harrastettua nykyään harvemmin, ehkä kerran kuukaudessa. Onneksi yliopistolla on mahdollisuus syödä hyvää ja terveellistä ruokaa päivittäin myös opiskelijaystävälliseen hintaan!
IMG_0988-2
Missä pihistän?

✔︎  Kosmetiikka
En taida omistaa kuin yhden vähän kalliimman huulikiillon, ja kalliilla tarkoitan siis yli kahtakymmentä euroa :-D kuten aiemmin olenkin kertonut, niin olen aika amatöörimeikkaaja. Saan kympin meikeillä ihan samanlaisen tuloksen kuin mitä saisin kalliimpien brändien meikeillä, joten miksi laittaisin kosmetiikkaan satoja euroja?

✔︎ Alusvaatteet
Ostan lähes kaikki alusvaatteet ja sukat ketjuliikkeistä. Omistan muutaman Victoria's Secretitkin, mutta rehellisesti sanottuna en huomaa niissä eroa halvempiin versioihin verrattuna. Olen tykästynyt erityisesti Cubuksen mallistoihin, ja siellä onkin usein hyviä kampanjoita!

✔︎ Alkoholi
En ole koskaan ollut mikään älytön juhlijatyyppi, ja melkoisen railakkaan fuksisyksyn jälkeen olen palannut vanhaan tuttuun ja turvalliseen tyyliin, eli käyn ulkona melko harvoin ja silloinkin otan yleensä vain muutaman juoman. Baareissa en tykkää käydä ollenkaan, ja jos sinne eksyn, niin maksan sisäänpääsymaksun pitkin hampain ja en yleensä juo sitten baarissa kuin yhden drinkin. En vain koe alkoholin, saati sitten sen aiheuttaman olon olevan sellainen asia, johon haluaisin syytää rahaa.

✔︎ Trendivaatteet, villitykset
Lämpeän todella hitaasti kaikille villityksille, ja huomaan yleensä himoitsevani niitä vasta sitten, kun buumi on jo menossa ohitse. Kaikki tällaiset vaatteet ja asusteet ostan yleensä halvemmista ketjuliikkeistä. Jos jokin paita on ajankohtainen vain vuoden tai kaksi, siihen en viitsi panostaa rahallisesti kovin paljon, jos ollenkaan - esimerkiksi erään viimeaikaisen muotivillityksen, eli pörrökarvaiset kengät, päätin skipata kokonaan. Ja esimerkiksi kuvien keltaista nahkatakkia en pidä kovin ajattomana, joten ostin sen mieluummin alennusmyynnistä hieman halvempana versiona.

Mitä mieltä te olette eri asioissa panostamisesta ja pihistämisestä? Missä asioissa te panostatte ja pihistätte? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti